Ananasowa wiosna: Tropicana

Kwiecień plecień, więc dzisiaj mimo słońca trochę jeszcze ciągnie po nogach. Dla rozgrzewki zmieszajmy dziś coś owocowego w ramach naszej ananasowej wiosny. Zapraszam na Tropicana Cocktail.

Składniki:

  • 50 ml rumu,
  • 150 ml soku ananasowego,
  • 50 ml soku grejpfrutowego,
  • Łyżka grenadyny.

Do wysokiej szklanki typu highball wrzucamy kostki lodu, wlewamy rum i soki i mieszamy, po czym na wierzch wlewamy grenadynę, a całość przyozdabiamy ćwiartką plastra ananasa.


Jak łatwo zauważyć z proporcji, jest to dla odmiany raczej lekki longdrink, z wyglądu podobny do opisywanej niegdyś Tequila Sunrise. Dodatek soku grejpfrutowego pozwala zrównoważyć nieco ananasową słodycz, polecam też użyć tutaj dosyć aromatycznego rumu – znakomite efekty uzyskałem z wykorzystaniem mojego ulubionego złotego Appleton Estate.

Comments are closed.