Manhattan

Szybki mały przepisik w przerwie między damskimi słodyczami. Współczesna receptura na ten cocktail wygląda następująco:

  • 2 części whisk(e)y
  • 1 część słodkiego czerwonego wermutu
  • parę kropel angostury

Składniki wlewamy do shakera wypełnionego lodem, wstrząsamy i przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Kanonicznym dodatkiem jest wisienka cocktailowa, ale nieźle sprawdza się również tzw. lemon twist (pasek skórki cytrynowej, który skręcamy nad powierzchnią napoju, żeby uwolniły się olejki eteryczne).

Dobór whisky lub whiskey jest oczywiście sprawą indywidualnego smaku, tym niemniej moją ogólną radą jest unikanie raczej zbyt wyrazistych gatunków w rodzaju szkockiej whisky single malt (które zdecydowanie lepiej wypić bez żadnych dodatków). Oryginalnie w przepisie używano amerykańskiej rye whisky, z doświadczenia mogę powiedzieć, ze również nieźle sprawdza się whiskey irlandzka (np. moja ulubiona Tullamore Dew), kanadyjska lub bourbon.

Na zdravi!

Edycja 2010-09-27: Fotografia.

8 komentarzy

  • visenna, d-std.derbynet.pl
    2007/08/24 - 20:37 | Permalink

    Czytam tego bloga z prawdziwą przyjemnością:) I z niecierpliwością czekam na każdy kolejny wpis. Czy jako wierna fanka mogłabym miec prośbę do Wielkiego Barmana? Mianowicie chciałabym prosić o przepis na Krwawą Mary:) Wiem, pewnie banalne… Ale co poradzę że lubię:)

  • Gość: , muszelka.nat.student.pw.edu.pl
    2007/09/04 - 23:53 | Permalink

    Świetny blog, mam nadzieje ze bedzie wiecej przepisów na klasyczne drinki.

  • 2007/09/08 - 11:33 | Permalink

    Nasz klient, nasz per pan! Zapraszam do nowego wpisu.

  • Pingback: Tarasco Bar w praktyce | Tarasco Bar

  • Pingback: Niezbędnik barmana: szkło | Tarasco Bar

  • Pingback: Maple Leaf | Tarasco Bar

  • Pingback: Metropolitan | Tarasco Bar

  • Pingback: Summertime: Bombay Blue Punch | Tarasco Bar

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *