Mimozami wiosna się zaczyna

Jako że wiosenna pogoda dopisuje, chciałem dziś Państwa zaprosić na prosty cocktail niezwykle popularny w moich okolicach, do tego stopnia, że przepis poznałem, zanim dowiedziałem się o tym, że (w zależności od wersji) nazywa się Mimosa lub Buck’s Fizz.

Składniki:

  • 1 część mocno schłodzonego soku pomarańczowego (2 części w przypadku Buck’s Fizz),
  • 1 część szampana lub wina musującego.

Sok i wino wlewamy do wysokiego kieliszka do szampana i niezwłocznie przystępujemy do spożycia.

Cocktail ten został wymyślony w początkach XX wieku w londyńskim Buck’s Club jako sposób na obejście reguł dotyczących spożywania alkoholu o zbyt wczesnej porze dnia. Współcześnie jest to dosyć popularna alternatywa do picia samego szampana na przyjęciach i weselach, zmniejszająca ilość spożywanego alkoholu. Podobnie jak Bloody Mary cocktail ten jest również stosowany jako „klin” na porannego kaca.

Zatem – zdrowie wiosny!

PS. Zdjęcie na licencji Creative Commons z serwisu Flickr autorstwa Reese’a Lloyda.

4 komentarze

  • Pingback: Tarasco Bar » Corpse Reviver

  • Pingback: Tarasco Bar » Champagne Cocktail

  • roma
    2013/05/03 - 00:47 | Permalink

    Na wiosnę i na lato, na imprezy zimowe, na sylwestra i na karnawał, na romantyczna kolacje, jako aperitif, do łososia lub sushi…do fajnej rozmowy i codziennie polecam Burnarj -hiszpańskie, bardzo smaczne, musujące wino z pomarańczy , takiego po prostu nie ma…to innowacja , szukałam i widziałam na : winomusujace.pl
    osobiście spróbowałam już ale w Holandii …i nigdy nie zapomnę tego wyjątkowego smaku , spodziewam się ze już będzie dostępne w Polsce

  • Pingback: Niezbędnik barmana: szkło | Tarasco Bar

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *