Algonquin Cocktail

W ostatnim dniu starego roku zapraszam Państwa na kolejny ciekawy cocktail o nowojorskiej historii, wywodzący swoją nazwę od jednego z tamtejszych zabytkowych hoteli, gdzie – podobno – zmieszano go po raz pierwszy: Algonquin Cocktail.

Składniki:

  • 60 ml amerykańskiej whiskey,
  • 30 ml wytrawnego wermutu,
  • 30 ml soku ananasowego.

Mieszamy w shakerze i przelewamy do kieliszka cocktailowego, który przyozdabiamy cząstką ananasa. Wypijamy podziwiając noworoczne fajerwerki.

Algonquin Cocktail

Państwa zdrowie! I mnóstwa pysznych drinków w nowym roku!

3 komentarze

  • anotherbartender
    2013/01/13 - 21:05 | Permalink

    patrząc na zdjęcia, muszę przyznać że, tak jak na tym foto masz bardzo fajne szkło:)
    i pytanko jak je klasyfikować martini glass czy jednak cocktail glass, jest on wg mnie dość nie typowe. Kolejne dwa pytanka jaką mają pojemność po brzeg i gdzie takie nabyłeś?

    • superbarman
      2013/01/14 - 07:48 | Permalink

      Wyznam, że rozróżnienie między martini a cocktail glass uznawałem zawsze za nieco umowne, ale jeśli przyjmiemy, że kieliszek do martini jest mniejszy, to te są z całą pewnością cocktail, bo są dosyć duże (ok. 210 ml). Dostępne są chyba wszędzie, bo to kieliszki z Ikei, seria Optimal: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/76330500/ — są niebrzydkie i niedrogie, co jest sporą zaletą, bo kieliszki cocktailowe niestety tłuką mi się względnie najczęściej.

  • anotherbartender
    2013/01/18 - 18:00 | Permalink

    książkowa to różnią się one miedzy sobą kształtem. Mianowicie martini ma kształt trójkąta a cocktail jest zaokrąglony jak również powinny one mieć pojemność na te ok 100ml(short drinka) ale ciężko znaleźć takie małe.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *