Aperol Spritz

Jakkolwiek zapuszczałem się wcześniej w obszary zdominowane przez gorzkie likiery typu amaro/bitter, to jednak nie były to zbyt częste wycieczki, jako że większość bywalców Tarasco Bar preferowała zazwyczaj drinki słodkie lub kwaśne. Wyjątki się jednak zdarzają, co więcej – wbrew stereotypom częściej spotykałem się z zamówieniami na „coś gorzkiego” ze strony płci pięknej. W ramach eksperymentów postanowiłem zatem przetestować jeden z wielu przepisów wywodzących się z północnych Włoch. Zapraszam na Aperol Spritz.

Składniki:

  • 60 ml prosecco,
  • 40 ml Aperolu,
  • 20 ml (chlust) wody sodowej.

Do tumblera lub kieliszka do wina wrzucamy kilka kostek lodu, plasterek pomarańczy oraz wszystkie składniki, mieszamy i serwujemy. Drink – dzięki niewielkiej zawartości alkoholu, lekkiej goryczce i bąbelkom -znakomicie sprawdza się jako letni aperitif, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w chłodniejszych porach roku.

Aperol Spritz

Udział poszczególnych składników możemy dobierać według uznania, spotkałem się już ze źródłami proponującymi raczej proporcje 1:1:1 (po 40ml). Zamiast Aperolu możemy też użyć innego włoskiego likieru ziołowego amaro (np. Campari), biorąc jednak poprawkę na zmianę smaku (Campari jest zdecydowanie bardziej gorzkie i mniej pomarańczowe).

Comments are closed.