Blood & Sand

Po ostatnich odwiedzinach znajomych mój barek wzbogacił się o kilka butelek niezłych szkockich whisky, co zainspirowało mnie do poszukania przepisów na bazie tego alkoholu. Dzisiaj zapraszam na jeden z klasyków z tej grupy – Blood and Sand.

Oryginalna nazwa tego drinka pochodzi od tytułu starego filmu z Rudolfem Valentino, w którym wcielał się on w rolę torreadora. Przepis był opublikowany we wspominanym już wcześniej zbiorze przepisów Savoy Cocktail Book i od tamtej pory jest jednym z popularniejszych cocktaili na bazie szkockiej.

Składniki:

  • 40 ml szkockiej whisky,
  • 40 ml czerwonego wermutu,
  • 30 ml soku pomarańczowego (kanonicznie z czerwonych, czyli „krwawych” pomarańczy),
  • 30 ml wiśniówki.

Składniki wstrząsamy w shakerze i przelewamy do schłodzonego kieliszka cocktailowego. Przyozdabiamy ćwiartką owocu, paskiem skórki pomarańczowej i/lub wisienką cocktailową.

Blood & Sand

Ole!

2 komentarze

  • Pingback: Tarasco Bar w praktyce | Tarasco Bar

  • Comments are closed.