Summertime: Beachcomber

Wreszcie lato! Nawet jeśli nie kalendarzowe, a chwilowo wręcz nieco zimne.

Na inaugurację tegorocznej serii Summertime wybrałem przepis samego Tradera Vica, czyli opisywanego już wcześniej Victora Bergerona, współtwórcy kultury Tiki. Zapraszam na Beachcomber Cocktail.

Składniki:

  • 60 ml jasnego lub złotego rumu,
  • 20 ml likieru pomarańczowego curaçao,
  • 20 ml soku z limonek,
  • pół łyżeczki (ok. 1-2 ml, tzw. „chlust”) likieru wiśniowego maraschino,

Składniki wstrząsamy w shakerze i przelewamy do schłodzonego kieliszka cocktailowego, który możemy przyozdobić ćwiartką limonki lub plasterkiem pomarańczy oraz ew. zatknętą na tym wisienką cocktailową.

Beachcomber

Oryginalny przepis Tradera Vica sugerował, by cocktail ten zamiast wstrząsania zmiksować z lodem w blenderze i podawać w wariancie frozen (w pucharku, razem z rozdrobnionym do postaci śniegu lodem). Osobiście nie jestem wielkim fanem tego wariantu, ale zachęcam do samodzielnej decyzji.

Aloha!

Comments are closed.