Jako że wiosenna pogoda dopisuje, chciałem dziś Państwa zaprosić na prosty cocktail niezwykle popularny w moich okolicach, do tego stopnia, że przepis poznałem, zanim dowiedziałem się o tym, że (w zależności od wersji) nazywa się Mimosa lub Buck’s Fizz.
Składniki:
- 1 część mocno schłodzonego soku pomarańczowego (2 części w przypadku Buck’s Fizz),
- 1 część szampana lub wina musującego.
Sok i wino wlewamy do wysokiego kieliszka do szampana i niezwłocznie przystępujemy do spożycia.
Cocktail ten został wymyślony w początkach XX wieku w londyńskim Buck’s Club jako sposób na obejście reguł dotyczących spożywania alkoholu o zbyt wczesnej porze dnia. Współcześnie jest to dosyć popularna alternatywa do picia samego szampana na przyjęciach i weselach, zmniejszająca ilość spożywanego alkoholu. Podobnie jak Bloody Mary cocktail ten jest również stosowany jako „klin” na porannego kaca.
Zatem – zdrowie wiosny!
PS. Zdjęcie na licencji Creative Commons z serwisu Flickr autorstwa Reese’a Lloyda.
4 komentarze
Pingback: Tarasco Bar » Corpse Reviver
Pingback: Tarasco Bar » Champagne Cocktail
Pingback: Niezbędnik barmana: szkło | Tarasco Bar