Summertime: Dyskretna nutka mięty

Dziś zapraszam Państwa na drinka, pod znakiem którego upłynęła większa część tegorocznego lata — a to wszystko dzięki ogrodniczym talentom, które wyhodowały kilka krzaczków mięty w przydomowym ogródku. Znakomity aperitif do letnich przyjęć w ogrodzie, czyli odświeżające Mojito.

W kompozycji cocktail ten bardzo przypomina opisywanego niedawno Collinsa na bazie rumu. Zaczynamy jednak od ziołowego dodatku — kilka listków mięty rozgniatamy drewnianym tłuczkiem, dodajemy łyżkę stołową cukru, do tego wszystkiego dodajemy następnie 30 ml soku z limonek (najlepiej świeżego) lub w ostateczności cytryn, 60 ml białego rumu, lód i uzupełniamy wodą sodową. Możemy również wrzucić do szklanki kilka kawałków limonki. Najlepiej smakuje podczas zachodu słońca obserwowanego z hamaka.

Edycja 2010-10-03: Nowa, lepsza fotka. Ponadto retroaktywnie pozwoliłem sobie poprawić występujący wcześniej sok cytrynowy na (bardziej kanoniczny) sok z limonek.

4 komentarze

  • 2012/07/08 - 21:13 | Permalink

    Ja trochę zmieniłem, a moja żona stwierdziła, że tak woli, więc pozwolę sobie na komentarz:

    Do moździerza ( pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%BAdzierz_kuchenny z tym, że używam kamiennego ) wrzucam dwie kostki cukru brązowego (może być inny, nie w kostkach – po prostu taki mam). rozgniatam na pojedyncze, małe, kryształki, i wtedy dorzucam do tego listki mięty. Po czym rozcieram je, z tym cukrem na papkę. Ważne by jak najlepiej mięte rozetrzeć. Całość przekładam do szklanki w której jest rum i sok z limonki, mieszam, dodaję lód, podaję.

    Dzięki rozcieraniu całość ma bardziej miętowy smak i aromat, oraz mocny zielony kolor. Oczywiście jeśli komuś „fusy” miętowe przeszkadzają, to nie będzie lubił, ale jak do tej pory narzekań nie słyszałem.

  • Pingback: Tarasco Bar » Summertime: Gin Rickey

  • Pingback: Tarasco Bar » Obrazki, obrazki

  • Pingback: Summertime: Sangria Bis

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *