Pogoda dopisuje, za oknem niemal lato, warto więc powoli rozpoczynać sezon na letnie owocowe drinki. Dziś – Planter’s Punch.
Tradycyjny przepis, pochodzący z początków XX wieku, jest typowym ponczem rumowym i składa się z:
- 60 ml ciemnego rumu,
- 60 ml soku pomarańczowego, ananasowego lub ich mieszanki,
- 30 ml soku z cytryny,
- 10 ml grenadiny.
Składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej lub shakerze, przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu, opcjonalnie dopełniamy wodą sodową i przyozdabiamy wisienką cocktailową i plasterkiem pomarańczy lub cytryny.
Wersja przyjęta jako jeden z oficjalnych cocktaili IBA jest w stosunku do tradycyjnej nieco uproszczona, zachowując jednak charakter owocowego longdrinka:
- 60 ml ciemnego rumu,
- 30 ml soku z cytryny
- 10 ml grenadiny.
Składniki mieszamy w shakerze, przelewamy do szklanki z lodem, dopełniamy wodą sodową, lekko mieszamy, a na koniec dodajemy kilka kropel Angostura bitters.
PS. Zdjęcie na licencji Creative Commons z serwisu Flickr autorstwa scaredy_kat.
2 komentarze
Pingback: Tarasco Bar » Improwizacje
Pingback: Tarasco Bar » Niezbędnik barmana: szkło