Summertime: Planter’s Punch

Pogoda dopisuje, za oknem niemal lato, warto więc powoli rozpoczynać sezon na letnie owocowe drinki. Dziś – Planter’s Punch.

Tradycyjny przepis, pochodzący z początków XX wieku, jest typowym ponczem rumowym i składa się z:

  • 60 ml ciemnego rumu,
  • 60 ml soku pomarańczowego, ananasowego lub ich mieszanki,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 10 ml grenadiny.

Składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej lub shakerze, przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu, opcjonalnie dopełniamy wodą sodową i przyozdabiamy wisienką cocktailową i plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

Wersja przyjęta jako jeden z oficjalnych cocktaili IBA jest w stosunku do tradycyjnej nieco uproszczona, zachowując jednak charakter owocowego longdrinka:

  • 60 ml ciemnego rumu,
  • 30 ml soku z cytryny
  • 10 ml grenadiny.

Składniki mieszamy w shakerze, przelewamy do szklanki z lodem, dopełniamy wodą sodową, lekko mieszamy, a na koniec dodajemy kilka kropel Angostura bitters.

PS. Zdjęcie na licencji Creative Commons z serwisu Flickr autorstwa scaredy_kat.

Comments are closed.